Järvi-Saimaan Palvelut Oy laajenee Mäntyharjulle, Pertunmaalle ja Puumalaan

Etelä-Savon hyvinvointialueen aloittaminen 1.1.2023 muuttaa Mäntyharjun, Pertunmaan ja Puumalan kuntien ateriapalvelutuotantoa. Tähän asti kunnat ovat tuottaneet aterioita kouluille, varhaiskasvatukseen ja sote-sektorille. Hyvinvointialueen aloittaminen tuo tähän muutoksen, sillä hyvinvointialue ei voi jatkossa ostaa palvelua suoraan kunnilta.

Kunnat kartoittivat vaihtoehtoja palveluiden järjestämiseen alkuvuonna 2022. Kartoituksen johtopäätöksenä paikallinen ateriavalmistus ja synergiaedut sivistys- ja sote-aterioiden tuotannossa haluttiin säilyttää. Paikallisuudella nähdään positiivisia vaikutuksia myös työllisyyteen, huoltovarmuuteen ja lähiruuan käyttöön. Jatkoselvitykseen valikoitui malli, jossa palvelutuotanto siirrettäisiin inhouse-yhtiö Järvi-Saimaan Palvelut Oy:lle, joka huolehtii jo entuudestaan Juvan, Rantasalmen ja Sulkavan kuntien ateriatuotannosta. Syksyllä 2022 yhteistyömahdollisuutta käsiteltiin yhtiön ylimääräisessä yhtiökokouksessa, kuntien luottamuselimissä sekä paikkakuntien henkilöstölle järjestetyissä tilaisuuksissa.

’’Valmisteluvaihe Puumalan kunnan ja JSP:n kanssa on ollut toimivaa, hyvää ja jouhevaa. Jokainen kysymys on aina ratkottu askel kerrallaan, siitä iso kiitos yhtiön puolelle ja kunnan omille valmistelijoille sekä henkilöstölle. Puumalan kunnalle tämä on iso muutos, sillä Järvi-Saimaan Palvelut Oy:n palvelukseen siirtyy 19 henkilöä ruoka- ja puhtauspalveluiden osalta. Haemme tällä palveluiden, toimintatapojen ja tuottavuuden kehittämistä. Puumalan valtuusto on linjannut, että kotimaisen ja lähiruuan asteeseen tulee kiinnittää huomiota ja kotimaisuusastetta nostetaan. Meille on tärkeää säilyttää ja turvata tulevaisuudessa keskuskeittiömme, jota on pidetty hyvässä kunnossa ja investoitu vuosien varrella. Tavoittelemme kustannustehokkuutta investointien näkökulmasta, eli investoituja tiloja pystyisi maksimaalisesti hyödyntämään.’’

Puumalan kunnanjohtaja Niina Kuuva

’’Alueellisesti Sulkavalla on vahvat näytöt, joita olen päässyt seuraamaan läheltä vuosien varrella Sulkavan yhtenäiskoulun opettajana. Hyviä käytäntöjä voidaan jakaa ja saadaan siitä erilaisia synergioita. Pienien kuntien haasteena on usein akuutit sijaisjärjestelyt. Uskon, että tässä ketteryydessä isommat hartiat pystyvät reagoimaan siihen paremmin. Huoltovarmuuden kannalta alueellinen yhteistyö on erityisen merkityksellistä ja tärkeänä.’’

Puumalan kunnanhallituksen puheenjohtaja Harri Kautonen

’’Pertunmaalla on pohdittu jo pitkään ruokapalveluiden järjestelyä. Inhouse yhtiö tuntuu toimivalta järjestelyltä, jota henkilöstöjärjestöjen edustajat tukivat. Järvi-Saimaan Palveluiden kanssa käydyt keskustelut ja sopimusneuvottelut ovat käyty reilussa ja avoimessa hengessä, johon olen ollut tyytyväinen. Tekninen johtaja Jouni Huusari ja ruokapalvelupäällikkö Marja-Leena Ollikainen ovat olleet aktiivisesti mukana hiomassa sopimuksen yksityiskohtia. Tänään allekirjoitettu sopimus on tärkeää asukkaiden kannalta. Ruokapalvelut koskettavat monia asukkaita ja sillä on iso vaikutus hyvinvointiin. On tärkeää tehdä yhteiskunnallista tehtävää, jossa on kasvatuksellinen ja pedagoginen näkökulma.’’

Pertunmaan kunnanjohtaja Leena Ruotsalainen

’’Tämä on hyvä ratkaisu palveluiden tuottamiseen hyvinvointialueelle.’’

Pertunmaan kunnanhallituksen puheenjohtaja Jari Liukkonen

Järvi-Saimaan Palveluille 40 uutta työntekijää

Mäntyharjun, Pertunmaan ja Puumalan kunnat sekä Järvi-Saimaan Palvelut Oy allekirjoittivat 13.12.2022 sopimukset, joilla kunnat siirtävät ateriapalveluhenkilöstönsä yhtiölle vuoden vaihteessa. Ateriatuotanto paikkakunnilla jatkuu totutusti sekä kuntien että tulevan hyvinvointialueen tarpeisiin. Samassa yhteydessä Puumalan kunta siirtää puhtauspalveluhenkilöstönsä Järvi-Saimaan Palvelut Oy:n palvelukseen.

Kaikkiaan siirto koskee noin 40 henkilöä ja sen myötä Järvi-Saimaan Palvelut Oy:n henkilöstön kokonaismäärä nousee noin 180 henkilöön. Henkilöt siirtyvät yhtiön palvelukseen ns. vanhoina työntekijöinä. Pertunmaan ja Puumalan kunnat liittyvät samalla yhtiön osakkaiksi. Mäntyharjun kunta on ollut yhtiön osakas vuodesta 2021 alkaen.

’’On mukava tehdä yhteistyötä Järvi-Saimaan Palvelut Oy:n kanssa. Yhteistyössä syntyy innovaatioita, joita voidaan tuoda kuntaan laajemminkin. Ruokahuollon yhtiöittäminen olisi ollut meillä pakollinen, joten tämä tuntui hyvältä ratkaisulta. Tämä on hieno mahdollisuus!’’

Mäntyharjun kunnanjohtaja Jukka Ollikainen

”Tämän kokoluokan kunnat osaavat yhteistyön. Olemme erittäin otettuja, että saamme olla tämän yhteistyön väline. Haluamme olla luottamuksen arvoisia ja kehittää toimintaa pitkäjänteisesti. Toivotan uuden henkilöstön lämpimästi tervetulleeksi JSP-joukkueeseen!”

Järvi-Saimaan Palvelut Oy toimitusjohtaja Jyri Eskelinen

”Muutos on aina mahdollisuus. Tämä on yhtiön kannalta tervetullut, luonteva ja hallittu yhteistyön laajeneminen.”

Järvi-Saimaan Palvelut Oy hallituksen puheenjohtaja Aira Kietäväinen

Järvi-Saimaan Palvelut Oy on vuoden vaihteessa Juvan, Rantasalmen, Sulkavan, Mäntyharjun, Pertunmaan ja Puumalan kuntien sekä Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisan omistama palveluyhtiö. Yhtiö tuottaa palveluita ensisijaisesti omistajilleen. Ateria- ja puhtauspalveluiden ohella yhtiö toimii kuntatekniikan eri sektoreilla sekä vesihuollossa. Vuosi 2023 on yhtiön 10. toimintavuosi.

Lisätiedot:

Mäntyharjun kunnanjohtaja Jukka Ollikainen
p. 040 7797 747

Pertunmaan kunnanjohtaja Leena Ruotsalainen
p. 040 821 4590

Puumalan kunnanjohtaja Niina Kuuva
p. 050 375 8541

Järvi-Saimaan Palvelut Oy
Hallituksen puheenjohtaja Aira Kietäväinen
p. 050 349 1353

Toimitusjohtaja Jyri Eskelinen
p. 044 417 5243